Co se vyrábí z kokosového ořechu?

Co se vyrábí z kokosového ořechu?

Když se řekne kokos, asi každému se vybaví největší ořechový plod na světě, který se využívá především v potravinářství ve své sušené formě. V poslední době ale jeho obliba https://www.novinky.cz/muzi/451598-obliba-sushi-v-nemecku-lame-rekordy.html stále roste, protože již známe jeho blahodárné účinky na lidské zdraví. Co víc – tento plod se stává stále velmi módním ve formě mléka či oleje. Čím je tak výjimečný?kokosové ořechy
V minulosti se věřilo, že pro lidi je mnohem zdravější margarín a jemu podobné tuky. Nyní již víme, že tomu je přesně naopak, pozitivní účinky bychom dnes měli hledat u tohoto velkého hnědého plodu. Zkoumáním totiž bylo zjištěno, že obsahuje mastné kyseliny, které se mnohem lépe metabolizují v lidském organismu, než jiné přírodní oleje. Tyto látky se okamžitě zužitkují, pokud jich není příliš mnoho, tak se ani neukládají coby zásobní tuk.
Blahodárné účinky na zdraví má například při zvyšování dobrého HDL cholesterolu, chrání před viry, bakteriemi a infekcemi a pomáhají při problémech s funkcemi mozku, srdce či štítné žlázy. Skvěle účinkuje také při problémech s trávením. V kosmetice se často užívá pro ochranu pleti před nebezpečným slunečním zářením.
Dnes již známe mnoho produktů z kokosu, jmenujme alespoň zlomek z nich:listy palmy

  • strouhaný, jenž se využívá převážně při pečení cukroví a moučníků, ale také se s ním dochucují jiné sladké pokrmy, jako jsou kaše či jiné snídaňové směsi
  • chipsy jako skvělá pochoutka k mlsání
  • olej lze využít pro zdraví, krásu i vaření, kokosový olej bio Nakliceno představuje ten nejvyšší standard mezi oleji, které lze na trhu sehnat
  • mléko se používá jako náhrada klasického mléka či smetany
  • mouka taktéž nahrazuje klasickou verzi, přičemž je mnohem zdravější a stravitelnější než běžná verze, kromě pečení ji lze také přidávat do jogurtů, smoothie či jiných koktejlů pro zvýšení množství vlákniny
  • cukr opět nahrazuje běžnou variantu, jedná se o mnohem zdravější variantu
  • krém lze přidávat do polévek, omáček či jiných pokrmů, kterým dodá orientální aroma i chuť
  • misky lze vyrábět ze skořápek těchto ořechů – vypadají skutečně skvěle