Jsou plastové přepravky na maso ideální?

Jsou plastové přepravky na maso ideální?

Syrové maso je jedním z produktů, u nichž musí být při přepravě dodrženy specifické podmínky. Velmi snadno a rychle se totiž při nevhodném způsobu skladování kazí, a zároveň může obsahovat i různé choroboplodné zárodky. Není tedy divu, že zde platí velmi přísná pravidla. K tomuto účelu jsou nejčastěji používány plastové přepravky na maso. Dává to koneckonců i smysl – plast je dostatečně pevný a odolný a navíc zvládne i chladnější teploty, které jsou při uskladňování masa nezbytné.

maso není snadné skladovat

Také se velmi snadno čistí, což je další plus, neboť by měla být po každém použití dobře omyta. Je to z důvodu, aby nedocházelo ke kontaminaci a k přenosu například zárodků salmonely či jiné choroby z jednoho kusu masa na jiný. Přesto je potřeba si říci, že i ona má své nevýhody. Tou asi nejznámější je tendence plastu praskat, pokud je na něj vyvinut příliš velký tlak, zvláště když je ještě vystaven prudkým změnám teplot – jako třeba vyndávání z chladicího vozu.

syrové maso se snadno kontaminuje

Mnohem méně známou, avšak o to nebezpečnější nevýhodou je fakt, že se z něj v mokrém prostředí vymývají drobné částečky zvané mikroplasty. A vzhledem k tomu, že syrové maso je mokré, může velmi snadno dojít k jeho kontaminaci. O tom, že mikroplasty nejsou zrovna přínosné pro naše zdraví, se asi není potřeba zmiňovat.

To je také důvod, proč je obvykle dovnitř dávána speciální folie. Ta má právě tomuto zabránit a zároveň i usnadnit čištění – namísto pracného drhnutí celé bedny od krve zde jednoduše vyhodíme folii a bednu jen opláchneme. To ušetří čas i nervy pracovníků.

Samozřejmě již dnes existují materiály, které nemají výše zmíněné nevýhody. Problém je, že jsou příliš drahé, než aby se vyplatilo z nich vyrábět přepravky. Možná v budoucnu, pokud jejich cena poklesne, se toho dočkáme. Zatím však musíme vzít zavděk plastem, se všemi jeho výhodami i nevýhodami. A právě o nich je rozhodně dobré vědět.