Antioxidanty: jak fungují a jaké potraviny je obsahují
- Zář, 07, 2020
- Lifestyle
- Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Antioxidanty: jak fungují a jaké potraviny je obsahují
Co mnoho lidí neví: hormony, enzymy a metabolity jsou také antioxidanty. To však nestačí k ochraně proti volným radikálům. Proto je důležité, abyste více těchto látek získávali z jídla. Volné radikály jsou antagonisty antioxidantů. Jedná se o kyslíkové sloučeniny, které mohou například způsobit rakovinu. Jsou tvořeny v těle během různých metabolických procesů. Může je také způsobit stres, nadměrná spotřeba alkoholu. Nicméně volné radikály jsou také způsobeny faktory prostředí, včetně:
● UV záření
● Environmentální toxiny (například znečištění ovzduší jemným prachem, mikroplasty ve vodě nebo znečišťující látky z nátěrových hmot na stěny)

Máte-li v těle příliš mnoho volných radikálů, vede to k oxidativnímu stresu. Zde je podezření, že způsobuje onemocnění, jako je arterioskleróza, kardiovaskulární onemocnění, artritida a rakovina, protože oxidační stres napadá buňky. Navíc se předpokládá, že volné radikály zrychlují stárnutí pokožky. Abyste tomu zabránili, měli byste věnovat pozornost vyvážené a rozmanité stravě.
Tyto potraviny obsahují velké množství antioxidantů
Chcete-li předejít oxidačnímu stresu, měli byste mít ve stravě následující potraviny.
● Káva také obsahuje polyfenoly, a proto má účinek zabraňující rakovině.
● Fazole mají vysoký obsah flavonoidů.
● Rajčata obsahují lykopen – zvláště silný antioxidant.
● Česnek má také preventivní účinek proti rakovině.
● Ořechy mají vitamín E, jeden z nejsilnějších antioxidantů! To snižuje stres v těle.
● Mrkev obsahuje karoten. Jej může přeměnit naše tělo na antioxidant vitamin A.
● Citrusové plody jsou dobrou antiradikálovou látkou díky vitaminu C a flavonoidům.
● Kromě vitamínů, minerálů a vláken obsahují brambory také fenoly a polyfenoly, které mají velký účinek.
● Brokolice obsahuje kyselinu listovou, železo, vitamin C, draslík, vápník a beta-karoten a je proto považován za superpotravinu.
● Proso nabízí železo, hořčík a křemík – to má především vliv na kůži, vlasy a nehty.
● Jablka obsahují spoustu vitaminu C, zejména pod slupkou. Navíc toto ovoce také obsahuje minerály, jako je draslík.
Neměli byste to však přehánět. Je kontraproduktivní vedle vyvážené stravy užívat výživové vitamíny. Určité množství volných radikálů naše tělo potřebuje. Protože sice zabíjejí dobré buňky, ale likvidují také ty, které se množí nekontrolovaně a mohly by způsobit nádory.
Nejnovější příspěvky
Archivy
- Srpen 2022
- Červenec 2022
- Červen 2022
- Duben 2022
- Březen 2022
- Leden 2022
- Prosinec 2021
- Listopad 2021
- Říjen 2021
- Srpen 2021
- Červenec 2021
- Červen 2021
- Květen 2021
- Duben 2021
- Březen 2021
- Leden 2021
- Prosinec 2020
- Listopad 2020
- Říjen 2020
- Září 2020
- Srpen 2020
- Červenec 2020
- Červen 2020
- Květen 2020
- Duben 2020
- Březen 2020
- Únor 2020
- Leden 2020
- Prosinec 2019
- Listopad 2019
- Říjen 2019
- Září 2019
- Srpen 2019
- Červenec 2019
- Duben 2019
- Únor 2019
- Říjen 2018
- Srpen 2018
- Červenec 2018
- Červen 2018
- Duben 2018
- Srpen 2017
- Červenec 2017